يکشنبه 9 ارديبهشت 1403 شمسی /4/28/2024 8:15:51 AM
رئیس خانه معدن ایران مطرح کرد:

رئیس خانه معدن ایران با تشریح آخرین وضعیت معادن ایران به اهداف کلی این بخش پرداخت و گفت: در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از صدور مواد خام به سمت صادرات مواد با ارزش‌افزوده بیشتر حرکت می‌کنیم. 
تصویر معادن ایران  تا 4 سال آینده

محمدرضا بهرامن در گفت‌وگو با معدن‌نامه با اشاره به اهداف کلی بخش معدن ایران، اظهار کرد: در برنامه ششم توسعه برای دوره 1395 تا 1399 دو هدف کلی شناسایی منابع ذخایر معدنی در مناطق اولویت دار و ارتقای سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور در دستور کار قرار گرفته است؛ اهدافی که برای رسیدن به آنها چهار راهبرد توسعه سرمایه‌گذاری، زیرساخت و فناوری در حوزه اکتشافات و استخراج معدنی، ارتقای بهره‌وری، برداشت صیانتی از معادن با رعایت الزامات زیست محیطی در راستای افزایش رقابت‌پذیری، تکمیل زنجیره ارزش در معدن و صنایع معدنی و بهبود مستمر فضای انجام کسب وکار در نظر گرفته شده است.

او افزود: علاوه بر اهداف کلی بر این بخش 15 هدف کمی نیز در نظر گرفته شده است. اهدافی که تحقق آنها لازمه رسیدن به اهداف کلی پیش‌بینی شده در این برنامه است. جزئیات هدف‌گذاری‌های معدنی نشان دهنده آن است که برای بخش شناسایی منابع و ذخایر معدنی در مناطق اولویت‌دار ژئوفیزیک هوایی تجمعی از یک میلیون کیلومتر خطی در سال 1395 باید به دو میلیون و 700 هزار کیلومتر خطی در سال 1399 برسد. 

بهرامن در ادامه تصریح کرد: براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته تهیه نقشه‌های یک 25 هزارم زمین‌شناسی (انباشته) نیز از 1382 ورقه در سال آینده باید به 3160 ورقه در سال 1399 برسد. علاوه بر موارد مذکور در این برنامه بررسی مخاطرات و لرزه‌خیزی یک 25 هزارم (انباشته) از 62 ورق پیش‌بینی شده برای سال 95 به 122 ورق در سال 1399 دست پیدا کند.

رئیس خانه معدن ایران افزود: در بخش ارتقای سهم معدن و صنایع معدنی در اقتصاد کشور 12 شاخص کمی پیش‌بینی شده که براساس این اهداف سهم ارزش افزوده بخش معدن از تولید ناخالص داخلی مورد توجه قرار گرفته است؛ به طوری که سهم ارزش افزوده معدن از تولید ناخالص داخلی در سال 1399 باید به 7/ 1 درصد برسد.

بهرامن تصریح کرد: براساس آمار اعلام شده سهم تولید ناخالص داخلی در سال 1393 برابر با 3/1 درصد بوده و این سهم سال آینده باید به همین میزان ثابت بماند. میزان استخراج معادن یکی دیگر از موارد پیش بینی شده برای این بخش است. براساس برنامه ریزی صورت گرفته باید استخراج از معادن فعال در کشور از 400 میلیون تن در سال 93 به 500 میلیون تن در سال 1399 برسد. برای سال آینده نیز استخراج از معادن باید 420 میلیون تن باشد.

او در ادامه افزود: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در گزارش خود از اهداف بخش معدن تا پایان برنامه ششم توسعه، هدف‌گذاری تولید در 11 محصول منتخب را نیز اعلام کرده است. ظرفیت تولید آلومینیوم، مس، سیمان، استخراج سنگ آهن، روی، فولاد خام، کنسانتره زغال سنگ، سنگ تزئینی، کاشی و سرامیک و شیشه جام 11 محصول معدنی منتخب است که هدف گذاری تولید در هر کدام از این محصولات بین سال های 1395 تا 1399 اعلام شده است.

رئیس خانه معدن ایران مطرح کرد: براساس برنامه‌ریزی صورت گرفته، تولید مس به عنوان یکی از کالاهای استراتژیک باید تا سال 1399 به 466 هزار تن برسد. در هدف گذاری صورت گرفته تولید مس در سال آینده با میزان 259 هزار تن تغییری را نسبت به سال 93 تجربه نخواهد کرد. تولید آلومینیوم نیز در هدف گذاری صورت گرفته از 480 هزار تن پیش بینی شده برای سال آینده باید به 780 هزار تن در سال 1399 برسد، اما پیش بینی می شود تولیدکنندگان سیمان نیز در 5 سال (99-95) افزایش حدود 10 هزار تنی را تجربه کنند. براساس برنامه ریزی سال آینده تولید سیمان به 80 میلیون تن خواهد رسید.

بهرامن با بیان اینکه ظرفیت استخراج سنگ‌آهن که در سال آینده تولید 88 میلیون تنی برای آن پیش‌بینی شده است، تصریح کرد: در سال 1399 به 125 میلیون تن خواهد رسید. روی یکی دیگر از محصولاتی است که برای آن افزایش تولید 150 هزار تنی پیش‌بینی شده است؛ به طوری که تولید این محصول از 450 هزار تن در سال آینده در سال 1399 به 600 هزار تن خواهد رسید. ظرفیت تولید فولاد خام نیز براساس هدف گذاری صورت گرفته از 28 میلیون تنی که برای سال آینده پیش بینی شده است در سال 1399 به 40 میلیون تن خواهد رسید.

او ادامه داد: داده‌های 4 ماهه گمرک ایران در بخش معدن و صنایع معدنی نشان می‌دهد که وضعیت صادرات این حوزه با رشد 31 نسبت به سال قبل از وضعیت مناسبی برخور دار است. افزایش قیمت مواد معدنی و فلزات نسبت به سال قبل یکی از دلایل این رشد است. در بخش واردات نیز شاهد کاهش 28درصدی هستیم که ناشی از رکود حاکم بر کشور و تامین مواد اولیه (بخصوص فولاد) از منابع داخلی است. صادرات معدن و صنایع معدنی در 4ماه اول امسال 2.45 میلیارد دلار (31درصد رشد نسبت به سال قبل) بوده است و واردات  1.14 میلیارد دلار  گزارش شده است که حاکی از کاهش 28 درصدی است.

بهرامن با بیان اینکه ایجاد ارزش افزوده در مواد معدنی دارای اولویت است، گفت: طبق برنامه‌ای که ستادفرماندهی اقتصاد مقاومتی به وزارت صمت تکلیف کرده، صادرات غیرنفتی حدود ۱۰ میلیارد دلار نسبت سال قبل افزایش یابد، باتوجه به فضای بین‌المللی حاکم  شاهد تحرکات بسیار خوبی در توسعه سرمایه‌گذاری و توسعه صادرات هستیم و بخش صنعت، معدن و تجارت در قالب ده‌ها هزار واحد صنعتی و معدنی و حدود 3 میلیون صنف در سراسر کشور، بیش از یک سوم اقتصاد ملی را تشکیل می‌دهد.

بهرامن تصریح کرد: آمار عملکرد بخش صنعت، معدن و تجارت مثبت است و ما در راستای اجرای سیاست‌های اقتصاد مقاومتی از صدور مواد خام به سمت صادرات مواد با ارزش‌افزوده بیشتر حرکت می‌کنیم و صادرات سنگ‌آهن در ۵ ماه نخست امسال کاهش داشته و در مقابل محصولات صنایع معدنی مثل مس و فولاد و کنسانتره سنگ‌آهن در قالب تکمیل زنجیره فولاد افزایش یافته است.

او در پایان افزود: بیشتر مشکلات در این بخش مربوط به مسائل بانکی با کشورهای هدف به‌ویژه کشورهای همسایه است که متناسب با انتظارات تسهیل نشده و صادرکنندگان با محدودیت‌های گذشته روبه‌رو هستند. اجرای بسته حمایتی صادرات باتوجه به جابه‌جایی هیات عامل صندوق توسعه ملی با تاخیر روبه‌رو شد که امیدواریم به‌زودی تسهیلات مورد نیاز صادرکنندگان یا اعتبار خرید به خریداران خارج از کشور داده شود که بانک توسعه صادرات و چند بانک دیگر متولی شدند.

بر اساس این گزارش، دوازدهمین نمایشگاه بین‌المللی معدن، صنایع معدنی (ایران کان‌مین 2016) از 15 تا 18آبان ماه هر روز از ساعت 9 تا 17 در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران آماده بازدید علاقمندان است.



مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین