يکشنبه 30 ارديبهشت 1403 شمسی /5/19/2024 10:55:29 AM
عوارض معدنی جدید صدای همه را درآورد

صدور بخشنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر قرار دادن عوارض صادراتی بر محصولات معدنی، فولادی و پتروشیمی، حواشی زیادی را به پا کرد و ضمن آنکه سبب ریزش شاخص بورس شد، واکنش هایی منفی از سوی سازمان بورس و برخی انجمن ها را به دنبال داشت.
ریزش بورس با ضربه معدنی صمت
به گزارش خبرنگار خودرونامه، روز گذشته معاونت معادن و فرآوری مواد وزارت صمت طی نامه‌ای به دفتر مقررات صادرات و واردات این وزارتخانه، جزئیات وضع عوارض صادراتی بر محصولات زنجیره فولاد، فلزات اساسی، پتروشیمی، سیمان و غیره را اعلام کرد. 
طبق دستورالعمل جدید وزارت صمت، عوارض سنگینی از ابتدای سال ۱۴۰۱ به صادرات فولاد تحمیل می‌شود. با توجه به قیمت شمش فولادی صادراتی ایران در حال حاضر، عوارض صادرات شمش، ۱۷ درصد کل قیمت این محصول خواهد بود که این میزان بیش از حاشیه سود بسیاری از واحدهای فولادسازی است! عوارض اعمال‌شده بر صادرات شمش فولادی معادل بیش از ۱۲۲ دلار در هر تن است، در حالی که آخرین قیمت شمش در بورس کالا، ۱۰۰ دلار در هر تن پایین‌تر از نرخ‌های صادراتی بوده و با این عوارض میزان زیان تحمیل شده به شرکت‌های فولادی و سهامداران آن‌ها به بیش از ۲۲۰ دلار در هر تن خواهد رسید!

طبق دستورالعمل جدید وزارت صمت، قیمت کالاهای صادراتی ایران در هفته اول دی‌ماه ۱۴۰۰، مبنای وضع عوارض پلکانی خواهد بود و به تناسب افزایش قیمت‌ها نسبت به این مبنا، میزان عوارض افزایش خواهد یافت.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در هفته اول دی‌ماه ۱۴۰۰، میانگین قیمت شمش فولادی صادراتی ایران، ۵۴۶.۵ دلار به ازای هر تن بوده است. در هفته گذشته، میانگین قیمت شمش فولادی صادراتی کشور ۷۲۰ دلار به ازای هر تن بوده که این قیمت ۳۱.۷ درصد بالاتر از قیمت مبنا است؛ بنابراین طبق مقررات جدید، صادرات شمش مشمول عوارض ۱۷ درصدی بر قیمت کل محصول خواهد شد که مبلغ این عوارض گمرکی ۱۲۲.۴ دلار در هر تن خواهد بود. حاشیه سود بسیاری از واحدهای فولادسازی با توجه به افزایش قیمت مواد اولیه، کرایه حمل، نیروی انسانی، انرژی و غیره پایین‌تر از ۱۷ درصد است و عوارض جدید عملاً باعث خواهد شد تا بسیاری از شرکت‌های فولادی وارد حاشیه زیان شده و به سرمایه‌گذاران و سهامداران آن‌ها، ضررهای زیادی تحمیل شود.

از آن سو اما امروز نیز  وزارت صنعت، معدن و تجارت تعرفه‌های مربوط به مواد معدنی و کالاهای صنایع معدنی صادراتی را جهت اخذ عوارض اعلام کرد. بر اساس تعرفه‌های اعلام شده، سنگ آهن نیز مشمول عوارض صادراتی ۲۲ درصدی شده است. 

تصمیمات اعلامی به خصوص عوارض 17 درصدی بر زنجیره فولاد، سبب ریزش شاخص بورس شد و از همین رو واکنش رئیس سازمان بورس را به دنبال داشت. مجید عشقی رئیس سازمان بورس در نامه‌ای به سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت نوشت:با در نظرگرفتن ملاحظات بازار سرمایه، مبنای زمانی اخذ عوارض صادراتی حداقل پس از 3 ماه از تاریخ تصویب و ابلاغ مصوبه ستاد تنظیم بازار، تعیین  و قیمت مبنای صادراتی فوب ایران از هفته اول دی 1400 به هفته پایانی 1400 تغییر و اعمال شود." در ادامه این نامه آمده "با توجه به طبقه بندی بخش عمده‌ای از محصولات تولیدی شرکتهای سهامی عام ثبت شده در فهرست کالاهای مشمول عوارض، به نظر میرسد این موضوع در کوتاه و میان‌مدت بر روند معاملات اوراق بهادار در بازار سرمایه (سهام و بورس کالا) آثار منفی قابل ملاحظه‌ای خواهد داشت. از آنجاکه تعداد بسیار زیادی از سرمایه گذاران با توجه به افزایش قیمت جهانی کالاها در اسفند سال گذشته، اقدام به انجام معاملات کرده اند، لذا تصویب قیمت پایه منتهی به هفته اول دی 1400، موجبات خدشه دار شدن امنیت سرمایه گذاری را فراهم می‌کند." 

صدای انجمن سنگ آهن هم درآمد
اما دبیر انجمن سنگ‌آهن ایران نیز با اشاره به تعیین عوارض ۲۲ درصدی بر صادرات سنگ آهن گفت: دقیقا زمانی که ما در مقطع افزایش تولید و افزایش صادرات هستیم این تصمیم های خود تحریمی در داخل کشور به کار گرفته می شود.
 اخیرا وزارت صمت تعرفه‌های مربوط به مواد معدنی و کالاهای صنایع معدنی صادراتی را جهت اخذ عوارض در سال جاری اعلام کرده است. براساس این جدول سنگ‌آهن مشمول عوارض صادرات 22درصدی شده است.سعید عسگرزاده دبیر انجمن سنگ‌آهن ایران در همین ارتباط به خبرنگار تسنیم می گوید: این تصمیم عجیب ترین کار دولت است و به نوعی ضد تولید به شمار می آید.وی با اعلام اینکه در شرایط جنگ اوکراین و روسیه ما توانستیم بازارهای جدید صادراتی را بدست بیاوریم، افزود: امروز بهترین فرصت برای ارزآوری است اما نمی دانیم چرا دولت تصمیمات غلط گذشته را مدام تکرار می کند.

دبیر انجمن سنگ‌آهن ایران اضافه کرد: دقیقا زمانی که ما در مقطع افزایش تولید و افزایش صادرات هستیم این تصمیم های خود تحریمی در داخل کشور به کار گرفته می شود.وی به تأثیر افزایش عوارض صادراتی سنگ آهن در بازار داخلی اشاره کرد و گفت: این عوارض به صورت پلکانی است به نحوی که هر میزان اختلاف قیمت داخلی و صادراتی باشد تعرفه ها نیز تعیین خواهد شد، در این شرایط به طبع افزایش قیمت داخلی به صورت کاذب انجام‌می شود تا اختلاف آنها نسبت به قیمت های صادراتی افزایش نیابد.

عسگرزاده با تأکید بر اینکه تصمیم وزارت صنعت در افزایش عوارض صادراتی با قانون بهبود فضای کسب و‌کار و قانون رفع موانع تولید هماهنگ نیست، افزود: البته مصوبه ستاد تنظیم بازار در تضاد و تناقض آشکار با احکام دائمی برنامه‌های توسعه نیز است.وی اضافه کرد: مسیر قانونی وضع عوارض را بر اساس ماده 37 رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور را جهت تصویب طی نکرده و در تضاد کامل با مقررات جاری است. هرچند قانون مذکور موخر بر قانون احکام دائمی است و قاعدتا اصل وضع عوارض محل اشکال است.

به گفته دبیر انجمن سنگ‌آهن ایران ، این بخشنامه حتی درصورت درستی قابل اجرا نیست. مثلا کارخانه کالایی را فروخته که موعد تحویل آن دو ماه دیگر است. مقایسه با این مبنا چگونه خواهد بود. زمان فروش یا زمان تحویل؟  وی اضافه کرد: فردا جلسه ای با اعضای انجمن برگزار خواهیم کرد و‌ این موضوع را به صورت جدی مورد بحث قرار خواهیم گذاشت.مهرداد اکبریان رئیس انجمن سنگ آهن ایران نیز در همین ارتباط گفته بود: در حال حاضر بیشتر سنگ آهن بهره‌برداری‌شده مصرف داخلی دارد. کمتر از یک میلیون تن از نوع غیرفلزی کم‌عیار هم به کارخانه‌های سیمان عراق می‌رود که اصلا در آمار نمی‌گنجد.

وی افزود: محدودشدن صادرات ارتباط چندانی به تحریم‌های خارجی ندارد. دولت سابق به شکل پلکانی صادرات را سخت‌ و در آخرین قدم هم صادرات را ممنوع کرد. اکنون هزینه حمل‌ و نقل و عوارض آنچنان بالا رفته که صادرات سنگ آهن صرفه اقتصادی ندارد.وی تصریح کرد: حتی اگر خریدار خارجی هم برای سنگ آهن پیدا شود، باز هم فعالان این حوزه حاضر به فروش نمی‌شوند. این در حالی است در دهه 80 سالانه حدود 24 میلیون تن صادرات صورت می‌گرفت.

به گفته کارشناسان، مصوبه ستاد تنظیم بازار مبنی بر وضع  عوارض صادراتی بر روی افزایش قیمت تولیدات صنعتی و اعلام یکباره آن، تبعات منفی زیادی بر روی محیط کسب‌و‌کار و امنیت سرمایه‌گذاری خواهد داشت.

حالا باید منتظر ماند و دید وزارت صمت مصوبه خود را لغو می کند یا بر اجرای آن پافشاری خواهد کرد. 




مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین