چهارشنبه 12 ارديبهشت 1403 شمسی /5/1/2024 5:05:14 AM
درگیری لفظی بخش خصوصی با دولت بر سر ممنوعیت صادرات مواد معدنی

دومین همایش و نمایشگاه فلزات غیر آهنی در سالن همایش های صدا و سیما به محلی تبدیل شد تا فعالان بخش خصوصی و سیاستگذاران بخش معدن بر سر ممنوعیت یا آزادسازی صادرات مواد معدنی با هم مجادله کنند. در این همایش جعفر سرقینی، معاونت معدنی وزارت صنایع و معادن، برخی صادرکنندگان مواد را به دروغگویی و خیانت متهم کرد و بخش خصوصی هم دخالت های دولت در اقتصاد را باعث سخت شدن فضای کسب و کار دانست. 
سوسیالیسم علیه لیبرالیسم
به گزارش معدن نامه، رضا رحمانی امروز در دومین همایش و نمایشگاه چشم انداز صنایع غیر آهنی ایران و فناوری های وابسته، با بیان این مطلب اظهار داشت: با توجه به محدودیت سرمایه، با بانک های مختلف، بازار سرمایه و روش های نوین مالی، درصدد تامین سرمایه مورد نیاز بخش صنعت و معدن و تحقق برنامه ها هستیم.
وی افزود: با بانک مرکزی مذاکره داشته ایم تا 100 هزار میلیارد تومان سرمایه ثابت حوزه های صنعت، معدن و مسکن را طی 6 ماهه دوم تامین کند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت، با بیان اینکه پیرو نام گذاری امسال به سال رونق اقتصادی، در اتاق های فکر این وزارتخانه، از مطالعات انجام شده و مطالعات قبلی، 7 محور تهیه شد، تصریح کرد: بخش معدن و صنایع معدنی، یکی از محورها بود که انقلاب معدنی نام گرفت.
وی ادامه داد: در این محورها، 35 برنامه اجرایی تدوین شد. در حوزه معدن با اقدامات عادی به جایی نمی رسیم. انقلاب معدنی یک نگاه عمیق نیاز دارد و همه بخش ها برای این منظور باید بسیج شوند.
رحمانی با بیان اینکه اکتشافات گذشته سطحی و به صورت ژئوفیزیک هوایی بوده است، گفت: امسال به اندازه سال های گذشته، برنامه اکتشاف داریم که در آن شرکت های دولتی و خصوصی حضور دارند.
به ذخایر جدید دست یافته ایم
وی ادامه داد: در بسیاری از نقاط کشور، اکتشافات جدید انجام شده و در برخی بخش ها 2 برابر شده و به ذخایر جدیدی در استان ها به ویژه استان های محروم دست یافته ایم و در برخی استان ها نیز، معادن بزرگی کشف شده است.
رحمانی با بیان اینکه تحریم داخلی معنی ندارد، گفت: هر انجمن تخصصی در بخش معدن و صنایع معدنی مسئولیت پذیر باشد به او اعتماد داریم.
وی افزود: در حوزه معدن و صنایع معدنی، اصل بر نیاز داخل است و نیاز داخل باید تامین شود. وقتی نیاز داخل داریم صادرات نباید صورت گیرد به همین سبب اولویت انجمن ها هم باید بر نیاز داخل باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: سیاست ما بر عدم خام فروشی، ایجاد ارزش افزوده و ایجاد اشتغال است به جز مواردی که مصرف مازاد داریم.
وی ادامه داد: هر وزارتخانه باید قبل از تصمیم گیری، با اهل فن، تشکل های تخصصی و دانشگاه ها مشورت کند تا تصمیم ها پخته گرفته شود. در سال 98، تعدد و تکثر بخشنامه ها به حداقل رسیده است.
تشکر از ایمیدرو و معاونت معدنی
رحمانی خاطرنشان کرد: اکنون توازن در فولاد و مس بیشتر شده است و از این رو، از ایمیدرو و معاونت معدنی وزارتخانه تشکر می کنیم.
وی افزود: برای توسعه معادن کوچک، تصمیم مناسبی گرفته شده است. در این حوزه، شرکت مس اعلام کرده که تضمین خرید روز محصول و سرمایه گذاری بلندمدت را انجام می دهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اذعان داشت: در 400 نقطه امیدبخش، زیرساخت ها فراهم شود تا سرمایه گذاران داخلی و خارجی حضور یابند. ما نیز همه نوع حمایت خواهیم کرد.
وی ادامه داد: در حوزه آلومینیوم، تامین پودر آلومینا گلوگاه این صنعت است به همین دلیل هر از شرکت های سرمایه گذار در این حوزه حمایت می کنیم.
وزیر صنعت معدن و تجارت درباره اکتشافات بوکسیت گفت: توسعه و اکتشافات جدید در جاجرم انجام می شود.
 وی همچنین توسعه فاز دوم تولید آلومینا در جاجرم را مورد تاکید قرار داد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: ارزش تولیدات معدنی و صنایع معدنی در سال گذشته 20 میلیارد دلار بود و امسال با تلاش دوستان افزایش می یابد.
وی ادامه داد: صادرات برخی محصولات نظیر مس در شرایط فعلی افزایش یافته است و این نشان می دهد ظرفیت بالایی داریم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: میزان تولید فولاد در 8 ماهه 2019 میلادی، 17.5 میلیون تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته میلادی، 6.5 درصد و نسبت به میانگین تولید جهانی 3.5 درصد افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه در صنعت فولاد به طور نسبی خودکفا شده ایم،‌ افزود: در این صنعت، کمبود الکترود گرافیتی نگرانی هایی ایجاد کرده بود که خوشبختانه امسال فاز نخست تولید الکترود گرافیتی به عنوان طرح اقتصاد مقاومتی افتتاح می شود.
رحمانی گفت: در پروژه های مس تاکید کرده ایم باید به مسائل زیست محیطی توجه شود.

خداداد غریب پور در دومین همایش چشم انداز صنایع غیرآهنی ایران سخن می گفت، افزود: صادرات این بخش همواره حدود ۲۱ درصد بوده اما طی پنج ماه امسال تا ۳۳ درصد رشد داشته است.

وی گفت: میزان فروش معدن و صنایع معدنی طی شش ماهه امسال به ۷۴ هزار میلیارد تومان رسیده است. غریب پور افزود: در بورس سهم سود این بخش ۳۶ درصد است.

رئیس هیات عامل ایمیدرو در بخش دیگری با اشاره به اولویت های این سازمان اعلام کرد: دو مقوله اکتشاف و سرمایه گذاری در توسعه این بخش اثرگذار است.

غریب پور در بخش دیگری اظهار داشت: در حال حاضر ایران خودرو سالانه ۵۰۰ هزار تن از صنایع فلزی، خرید دارد.

وی افزود: ایمیدرو زمینه ای فراهم کرده است که ساپکو با شرکت هایی همچون مبارکه، ایرالکو، مس و فولاد آلیاژی، کمیته ای برای تامین نیازهای این خودروساز تشکیل شود.

غریب پور گفت: بیشتر معادن کشور، کوچک مقیاس است و برنامه احیای این معادن در سال جاری را مورد توجه قرار داده ایم و تاکنون بررسی نحوه راه اندازی 120 معدن انجام شده است.

وی ادامه داد: در همین راستا میزان سرمایه صندوق بیمه سرمایه گذاری فعالیت های معدنی امسال در گام نخست به 350 میلیارد و در سال آینده تا ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش خواهد یافت.

در ادامه این همایش اردشیر سعد محمدی گفت: به رغم کاهش ۱۱ درصدی قیمت جهانی مس در سال گذشته بازدهی ۳۸ درصدی سهام شرکت مس اتفاق افتاده و به بیشترین ارزش بازار در تاریخ شرکت ملی صنایع مس ایران با رقمی بالغ بر ۴۵۰ هزار میلیارد ریال دست یافته ایم.

وی افزود با تولید ۱۳۲ هزار تن کاتد نسبت به ۶ ماهه سال گذشته، ۲۶ درصد رشد داشته و بالاترین تولید محصول مس کاتدی از ابتدای راه اندازی این صنعت تاکنون به دست آمده است.

سعد محمدی خاطرنشان کرد: این شرکت با تولید ۱۶۳ هزار تن آند افزایش ۲۵ درصدی داشته و با تولید ۱۲۱ هزار تن مس محتوای معدنی در این بخش ۵ درصد رشد را شاهد بوده است و همچنین با تولید ۵۹۳ هزار و ۷۰۰ تن کنسانتره مس در این بخش نیز شاهد افزایش ۵ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته بوده است.

وی تصریح کرد: در مجموع نسبت به برنامه طراحی شده در بخش تولید مس در کشور، ما حدود سه درصد از برنامه جلوتر هستیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران اظهار داشت: عیار مس محتوای کشورمان در سال گذشته نزدیک به 0.645 بوده و امسال به 0.63 دست یافته است اما با این حال افزایش تولید در کشور حاصل شده است.

سعد محمدی تصریح کرد: در شرایط حاضر بازار جهانی در این بخش مثبت ارزیابی می‌شود و طبق برآوردهای موسسات معتبر دلیل اصلی آن افزایش مصرف یا تقاضا در سال‌های آینده به حدود 2.5 میلیون تن می باشد.

وی اضافه کرد: توسعه زیرساخت ها در تمامی کشورهای جهان و افزایش تولید خودروهای الکتریکی دو عامل موثر در افزایش تقاضای مس در دنیا هستند که امیدواریم با برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته با این افزایش تقاضا، شاهدافزایش سهم بازار کشورمان در جهان باشیم.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع مس ایران اعلام کرد: در بخش اکتشافات خوشبختانه ذخایر ما بر اساس عملیات اکتشافی که به تازگی انجام شده رشد بسیار خوبی داشته که موجب افزایش ارزش دارایی‌های شرکت و تولیدات مس کشور در سال های آتی خواهد شد.

جلوی من از اقتصاد بازار آزاد صحبت نکنید
جعفر سرقینی معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت در ادامه بیان کرد: به حرف‌ها و توصیه‌های انجمن‌ها گوش می‌کنیم اما تصمیمات نهایی ما نه براساس منافع اشخاص و انجمن‌ها بلکه براساس منافع ملی است. اگر  یارانه‌های حمل و نقل را حذف کنیم، آیا صادرات سنگ آهن از منطقه سنگان توجیه خواهد داشت؟ خیر.
او افزود: در پنج ماهه امسال ۸ میلیون تن صادرات سنگ آهن خام و کنسانتره سنگ آهن داشتیم که ۴۳ درصد رشد نسبت به مدت مشابه در سال قبل نشان می‌دهد که اگر عوارض نمی‌گذاشتیم معلوم نبود این روند به کدام سمت می رفت.
سرقینی با بیان اینکه جلوی من از اقتصاد بازار آزاد صحبت نکنید‌، گفت: عوارض صادراتی فعلی به هیچ جا بر نمی‌خورد.
او همچنین خطاب به ابوالقاسم شفیعی رئیس انجمن سنگ ایران گفت: شما با صادرات مواد خام معدنی ملت ایران را تحقیر می‌کنید. خام‌فروشی تحقیر یک ملت است.
معاون معدنی وزارت صمت افزود: دولت در توسعه صنعت آلومینیوم کوتاهی کرده است. معدن بوکسیت گینه به خاطر موقعیت جغرافیایی آن عملا به درد نمی‌خورد. کرباسیان چهار سال برای توسعه این معدن تلاش کرد اما به جایی نرسید.
در ادامه این همایش، بهرام شکوری رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران گفت: سرمایه گذار بخش خصوصی حوزه معدن چه گناهی کرده که در ابتدای زنجیره تولید سرمایه‌گذاری کرده و بعد سیاستگذار بخواهد با وضع عوارض صادرات آن را تنبیه کند؟  
او با بیان اینکه بهتر است از کل حلقه‌های زنجیره تولید بخش معدن به صورت یکسان حمایت شود، مطرح کرد: در حال حاضر  سنگ آهن و کنسانتره آهن مازاد داریم. چرا نباید مازاد تولید را صادر کنیم؟ دلیل اینکه برای صادرات این محصولات عوارض وضع شده چیست؟
او خطاب به سرقینی معاون معدنی وزارت صمت گفت: به‌خاطر دادن یارانه به تولیدکنندگان منت سر آنها نگذارید.
وجیه‌الله جعفری مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران  در ادامه این همایش یادآور شد: ایمپاسکو در سال های اخیر در استان های خراسان جنوبی، اصفهان و سیستان و بلوچستان محدوده هایی با ذخایر طلا شناسایی کرده است.
او افزود: تولید طلای کشور طبق برنامه باید تا سال ۱۴۰۲ به ۲۳ تن برسد. عدم توسعه فعالیت‌های اکتشافی به‌ویژه اکتشافات تفصیلی از ضعف‌های حوزه طلا است.
جعفری افزود: در تدوین طرح جامع طلا مواردی از قبیل اهمیت طلا،حاشیه سود مناسب،سیاست مشارکت بخش خصوصی و توسعه فعالیت های اکتشافی بایستی در نظر گرفته شود.


نمایش ساده


مطالب مرتبط



نظر تایید شده:0

نظر تایید نشده:0

نظر در صف:0

نظرات کاربران

نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست

آخرین عناوین